ARS Nobilis logo mobile

G7 om Russische diamanten te sanctioneren vanaf januari 

Verklaring G7

Intro

Russische diamanten zijn een van de laatste middelen die niet worden gesanctioneerd door de G7, wat betekent dat de winsten uit de verkoop ervan in de oorlogskas van het Kremlin kunnen terechtkomen.

Russische diamanten zijn een van de laatste middelen die niet worden gesanctioneerd door de G7, wat betekent dat de winsten uit de verkoop ervan in de oorlogskas van het Kremlin kunnen terechtkomen.

G7-leiders hebben woensdag ingestemd met een rechtstreeks invoerverbod op Russische diamanten vanaf januari, terwijl ze volgend jaar een traceersysteem voor diamanten introduceren. Russische diamanten zijn een van de laatste middelen die niet worden gesanctioneerd door de G7, wat betekent dat de winsten uit de verkoop ervan in de oorlogskas van het Kremlin kunnen terechtkomen. Op woensdag besloten de leiders van de G7 “invoerbeperkingen in te voeren voor niet-industriële diamanten, gewonnen, verwerkt of geproduceerd in Rusland, vanaf 1 januari 2024, gevolgd door verdere gefaseerde beperkingen op de invoer van Russische diamanten die zijn verwerkt in derde landen, gericht op 1 maart 2024,” zeiden ze in een verklaring.

Landen die ruwe diamanten importeren binnen de G7 zullen tegen 1 september 2024 “een robuust op traceerbaarheid gebaseerd verificatie- en certificeringssysteem voor ruwe diamanten” opzetten, besloten ze. De G7-landen zeiden dat ze die tijd nodig hadden om technische moeilijkheden te overwinnen bij het traceren van de oorsprong van Russische diamanten. Washington heeft in april 2022 Russische ruwe diamanten gesanctioneerd, en de EU heeft al lang gediscussieerd over het uitbreiden van haar sancties om diamanten op te nemen. Maar België, met zijn belangrijke diamantbeurs in Antwerpen, hield Europese inspanningen tegen, omdat het argumenteerde dat alleen een G7-verbod effectief zou zijn om ontduiking te voorkomen. De Belgische premier Alexander De Croo beloofde de G7-inspanningen te steunen om de inkomsten uit Russische diamanten te stoppen, die de oorlog van president Vladimir Poetin tegen Oekraïne financieren. Nu verwelkomt “België het traceersysteem dat vandaag door de G7 is aangekondigd. Het is een essentiële stap om de geldstroom van de diamantindustrie naar Rusland aanzienlijk te verminderen,” zei De Croo woensdag. Nadat Russische diamanten in India zijn geslepen en gepolijst, worden ze beschouwd als afkomstig daarvan, in plaats van uit Rusland. Om deze maas in de wet te sluiten, wil de G7 ook “met andere partners overleggen, waaronder producerende landen en fabricagelanden, voor uitgebreide controles.”

Striktere naleving en handhaving van het prijsplafondbeleid op Russische olie is ook gepland, volgens de verklaring. Het prijsplafond van $60 per vat op Russische ruwe olie is sinds december vorig jaar van kracht, maar sommige handelaren hebben de regel omzeild door grotere bedragen aan te bieden die zijn gelabeld als diverse kosten zoals transport. Onder de nieuwe regels zouden kopers moeten bewijzen dat ze Russische olie kopen tegen de plafondprijs. Maar er is kritiek op de haalbaarheid van handhaving van de regel, aangezien handelaren kunnen liegen, wat vragen oproept over de legitimiteit van hun verklaringen. Het is nu aan de EU-landen om het 12e sanctiepakket van de blok te bespreken, dat de diamantsancties omvat. De hoop van De Croo is om hierover “in de komende dagen” overeenstemming te bereiken, en voor de Europese Raad volgende week.

Bron: https://www.politico.eu/article/g7-russia-diamonds-sanctions-ukraine-war-as-of-january/

Volledige verklaring van de G7

Scroll naar boven