ARS Nobilis logo mobile

Vakmanschap in tijdsbeheer

Intro

De kunst van horlogemaken is een eeuwenoud ambacht dat zowel precisie als creativiteit vereist. Voor diegenen die gefascineerd zijn door de werking van horloges en de wil hebben om deze ambachtelijke vaardigheden te leren, biedt Syntra PXL in Hasselt een unieke opleiding tot horlogemaker.

De kunst van horlogemaken is een eeuwenoud ambacht dat zowel precisie als creativiteit vereist. Voor diegenen die gefascineerd zijn door de werking van horloges en de wil hebben om deze ambachtelijke vaardigheden te leren, biedt Syntra PXL in Hasselt een unieke opleiding tot horlogemaker.

Expertise in overvloed

Bij de opleiding tot horlogemaker bij Syntra PXL in Hasselt ligt de lat hoog, en dit is te danken aan de inzet van vier docenten die allemaal Omega gecertificeerd zijn. Binnen het docententeam zijn er ook nog gecertificeerden van andere vooraanstaande merken, zoals Jaeger LeCoultre, IWC, Cartier, … Deze gecertificeerde experts streven naar niets minder dan een opleiding van topniveau. Met deze docenten aan boord, hebben studenten toegang tot een schat aan expertise en ervaring.

Ze brengen niet alleen hun kennis van het horlogemaken over, maar ook hun inzicht in de nieuwste technologieën en trends in de horloge-industrie. Dit stelt studenten in staat om zowel de traditionele als moderne aspecten van het vak te begrijpen.

Een inleiding tot horlogemaker

Horloges zijn niet alleen functionele tijdmeters; ze zijn ook kunstwerken, technische hoogstandjes en erfstukken. Het proces van horlogemaken omvat het assembleren, onderhouden en repareren van deze complexe mechanismen. Van het vervaardigen van kleine tandwielen tot het polijsten van horlogekasten, horlogemakers beheersen een breed scala aan vaardigheden.

De opleiding bij Syntra PXL

De opleiding tot horlogemaker bij Syntra PXL biedt studenten de kans om deze verfijnde ambachtelijke vaardigheden te leren. De cursus omvat zowel theoretische kennis als praktische oefeningen, met aandacht voor zowel traditionele als moderne horlogemakertechnieken. Hier zijn enkele hoogtepunten van de opleiding:

  • Basiskennis: Studenten beginnen met het begrijpen van de basisprincipes van horloges, zoals de werking van de veer, tandwielen, en de escapement-mechanismen.
  • Werkplaatspraktijk: De opleiding omvat uitgebreide praktische training in het demonteren, repareren en weer monteren van horloges. Studenten leren ook het gebruik van gespecialiseerd gereedschap.
  • Kwaliteitscontrole: Het controleren en testen van horloges om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig en betrouwbaar zijn, is een essentieel onderdeel van de opleiding.

Carrièremogelijkheden

Afgestudeerden van de horlogemakeropleiding bij Syntra PXL hebben een duidelijk concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt. Ze worden niet alleen opgeleid door de besten in het vak, maar hebben ook de kans om te netwerken en mogelijkheden te ontdekken in de horloge-industrie. Het vak biedt zowel voldoening als potentiële groeikansen, aangezien er altijd vraag is naar bekwame horlogemakers, zowel in binnen- als buitenland. De opleiding tot horlogemaker bij Syntra PXL heeft altijd gestreefd naar het opleiden van talent en het bevorderen van uitmuntendheid in de horloge-industrie. Enkele van de afgestudeerden van deze opleiding hebben dit streven naar excellentie naar een hoger niveau getild door hun certificaat niveau 3 te behalen bij Omega, een merk dat synoniem staat voor precisie en kwaliteit.

Een groeiende interesse in horlogemaken

De interesse in horlogemaken blijft groeien, gedreven door een combinatie van passie, erfgoed en de wens om een eeuwenoud ambacht te leren. De opleiding tot horlogemaken bij Syntra PXL in Hasselt heeft zich bewezen als een gevestigde speler in de horloge-opleidingswereld. De hoge kwaliteit van de opleiding en het prestige dat wordt geassocieerd met gecertificeerde docenten hebben geleid tot een ongekende vraag. Zo groot zelfs dat wachtlijsten van drie jaar niet ongebruikelijk zijn.
Om tegemoet te komen aan deze groeiende vraag, heeft Syntra PXL besloten om vanaf het volgende schooljaar een dagopleiding voor horlogemakers aan te bieden. Dit zal meer flexibiliteit bieden aan studenten die hun passie willen najagen zonder de beperkingen van avondcursussen. Bovendien wordt een nieuwe korte opleidingen voor juweliersmedewerkers geïntroduceerd, waardoor zij meer notie kunnen krijgen van horloges en hun vaardigheden kunnen verbreden. De grote vraag naar de horlogemakeropleiding bij Syntra PXL getuigt van de blijvende aantrekkingskracht van dit ambacht. Met de uitbreiding van het aanbod en de introductie van dagopleidingen en cursussen voor meer mensen om de magie van horlogemaken te ontdekken en te ervaren. Dit is een positieve ontwikkeling die het erfgoed van horlogemaken in stand houdt en de toekomst van de branche verrijkt.

Samenwerking tussen Ars Nobilis, Syntra PXL en de Zwitserse horloge-industrie

Ars Nobilis, bekend om zijn toewijding aan de kunst van juwelen- en horlogemaken, heeft zijn expertise en middelen gecombineerd met Syntra PXL om een opleiding van een topniveau te creëren. Dankzij de ondersteuning van Ars Nobilis kan de opleiding horlogemaken bij Syntra PXL versterkt worden en kunnen de studenten, mede door de ondersteuning van het Zwitserse horlogemerk Frédérique Constant, met professioneel materiaal aan de slag. Eén van de voordelen van deze samenwerking is de nadruk op praktijkgericht leren.

Dit hands-on leren stelt hen in staat om de principes die ze hebben geleerd direct toe te passen, waardoor ze waardevolle ervaring opdoen. De samenwerking tussen Syntra PXL, Frédérique Constant en Ars Nobilis in de opleiding tot horlogemaker toont hun inzet voor het behouden van dit ambacht en het doorgeven van kennis aan de volgende generatie horlogemakers. Voor degenen die dromen van een carrière als horlogemaker, is deze opleiding een kans om te leren van de besten en deel uit te maken van een rijke traditie van tijdwaarneming. Samenwerking brengt kwaliteit en excellentie, en dit is precies wat deze opleiding biedt.

Scroll naar boven