Juweliers en goudsmeden krijgen te maken met klanten die juwelen – met een bepaald aandeel goud of volledig uit goud – wensen te verkopen om er een andere creatie mee te laten maken, of daarvoor minstens al een aanzet hopen te bezitten. Deze goudinstroom noemt in vakjargon ‘sloopgoud’.
Goudsmeden en juweliers met een eigen atelier, hebben ook te maken met zogeheten ‘werkbankafval’. Beide ‘goudstromen’ komen terecht bij gespecialiseerde bedrijven die veelal ook goud verkopen. “Sloopgoud wordt door onze klanten in loten aangeleverd. Juweliers komen hier rechtstreek naartoe of sturen hun sloopgoud via het goed bekende Mikropakket. Het inkomende goud wordt gesmolten om het vervolgens te kunnen analyseren. Enkel zo is een exacte taxatie mogelijk. De verkoper van het lot krijgt steeds de beste prijs. Dat is een vertrouwenszaak, want een momentopname, gezien de voortdurende schommeling van de goudkoers tijdens de beursopening”.
Na de taxatie en inkoop, wordt het goud verwerkt tot fijn goud in korrelvorm, de latere ‘grondstof’ voor het maken van nieuwe creaties. De verwerking gebeurt via een raffinageproces.
Raffineerproces
Zowel het sloopgoud als mijngoud ondergaat een raffineerproces. “Ook mijngoud is niet vrij van onzuiverheden en moet dus evenzeer verwerkt worden tot fijn goud”. Van elk geïmporteerd blok goud is de origine gekend en wordt het gedocumenteerd in ons informaticasysteem ingevoerd, zodat alle stappen tussen de mijn en onze intake volledig traceerbaar zijn. Het is een maximaal sluitend systeem, waarbij geen enkele infiltratie van illegaal goud mogelijk is”.
De bij verschillende mijnen ingekochte goudblokken worden nooit vermengd. Er wordt zelfs per mijn een exclusieve smeltkroes gereserveerd. De ingekochte goudblokken worden m.b.v. inductieovens gesmolten. Na afkoeling in een waterbak gaat het verder naar onze eigen raffinaderij, waar na het doorlopen van aangepaste processen tot 99,99 % zuiver goud ontstaat.
“Duurzaamheid is ook in onze specialiteit een essentieel gegeven”. “Alle raffinageprocessen zijn met behulp van interne en externe experten milieuvriendelijk uitgewerkt. De focus ligt op hergebruik van bv. water door middel van een waterzuiveringsinstallatie De lucht die ons gebouw verlaat is even zuiver dan wat we binnenhalen dankzij een ultramoderne installatie voor het wassen van gassen. Zuren gebruiken we opnieuw tot het einde van hun bruikbaarheid, om ze dan te neutraliseren. Vergeten we evenmin dat het hier verwerkte sloopgoud voor ruim 90% afkomstig is uit Europa, dus weinig afstand heeft afgelegd en door recyclage ook past in het maximale duurzaamheidsbeleid”.
De ‘Responsible Jewellery Council’ (RJC) is de wereldwijd toonaangevende organisatie voor normering en regelgeving binnen de horloge- en juwelenindustrie, die met haar leden werkt aan een duurzame keten voor alle bewegingen.
Strikt sluitend geheel
Traceerbaarheid en certificatie zijn sleutelwoorden in deze wereld van goud. “Alles wat hier gebeurt moet volledig gedocumenteerd zijn, voor sommige zaken zelfs dubbel op papier en digitaal”. “Maar ook wie sloopgoud aanbiedt wordt geregistreerd, geïdentificeerd en onderworpen aan een screening op basis van een internationale databank alvorens een transactie kan tot stand komen”.
De ‘essayeur’ of keurmeester, erkend door de Koninklijke Munt van België heeft een uiterst vertrouwensvolle positie als gemachtigde om zijn stempel te zetten op certificaten die de zuiverheid van het goud bewijzen. De twee ‘essayeurs’ beschikken over een zeer modern uitgerust laboratorium voor het aan de certificering voorafgaand onderzoek. “We meten het onzuiverheidsgehalte en niet het goudgehalte” verduidelijkt de essayeur. “Er is max. 100PPM onzuiverheden toegelaten. De analyse door het ICP toestel – Inductive Coupled Plasma – geeft exact het aandeel per type onzuiverheid aan.
Het gaat om een heel precies toestel dat dagelijks gekalibreerd wordt en jaarlijkse geijkt door de leverancier”. We kunnen alleen maar besluiten dat lang voor goud in de etalages ligt te schitteren er een aangrijpende fascinatie van uitgaat.
Bron: Prestige Magazine