Samen smeden

Samen Smeden is het samenwerkingsinitiatief van de Belgische Federatie voor Juwelen en Uurwerken – ARS NOBILIS en the Circle of Belgian Jewellerydesign dat zich richt tot juweelontwerpers, goudsmeden, zelfstandige ateliers, ”selfmade” juweeldesigners, juweelstudenten en starters.

Zij worden dagelijks geconfronteerd met dezelfde problemen en vragen: prijsberekening, bescherming van intellectuele eigendom, 3D-printing, technieken, om er maar enkele te noemen. Maar ook: in welk segment of niche van de markt wil ik werken? Doe ik dat als zelfstandige of beter in loondienst ? Heb ik nood aan promotie en publiciteit en hoe pak ik dat aan ?

Een eerste discussieavond werd georganiseerd om te weten te komen wat er leeft onder de juwelenmakers en waaraan moet gesleuteld worden. Met de bedoeling om in de toekomst meer specifieke thema-avonden en workshops te kunnen organiseren waarin deze onderwerpen afzonderlijk en meer in detail worden behandeld. Het doel is ook om kennis, hulp, advies en ondersteuning te bieden en te delen!

Daarop volgde een eerste workshop werd in Brussel, nl. een advies en uiteenzetting over kostprijsberekening. Verdere workshops en thema-avonden vonden plaats.

Een eerste concreet initiatief kreeg ook al vorm, nl. dat van de Open Ateliers. Op vraag van de ontwerpers die deelnamen aan de discussieavond werd er verder gewerkt op het idee van het ter beschikking stellen van (een plaats in) bestaande, goed functionerende ateliers aan goudsmeden die zelf niet over een eigen werkplek beschikken. Een kleine groep ateliers neemt deel aan dit initiatief. Ontwerpers-goudsmeden die een werkplek zoeken kunnen hen rechtstreeks contacteren om een plaats te reserveren en de verdere details zoals datum, uur, prijs, verzekering rechtsreeks met hen te bespreken. Informatie over Open Ateliers vindt op deze site. (link naar pagina Open Ateliers) Het doel is dat ateliers over heel het land zich bij dit initiatief aansluiten. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij ARS NOBILIS via mail@arsnobilis of T +32 499 722 882.

ARS NOBILIS en The Circle werken verder aan initiatieven voor SAMEN SMEDEN. Alle suggesties zijn nog steeds welkom en zullen intern besproken worden. (soort FORUM – vraag)

Facebook The Circle: https://www.facebook.com/thecircleofjewelrydesign/

Facebook Samen Smeden: https://www.facebook.com/events/1266172540122520/