Samenvatting van de COVID-maatregelen voor de juweliers

Omdat Ars Nobilis opgemerkt heeft dat er toch nog wat verwarring bestaat over de maatregelen, vatten we deze nog even samen:

  • De juwelier mag klanten ontvangen voor een reparatie (afgeven of ter plaatse uitvoeren, zoals een batterij vervangen), maar niet voor verkoop
  • Bestellingen moeten vooraf worden gedaan via de telefoon, mail of website, en worden dan ingepakt opgehaald buiten aan de winkel, of door de juwelier aan huis geleverd.(op deze video vindt u een correcte manier van afhaling)
  • Dit is recente info: Wat de betaling van de bestelling betreft: er is geen probleem om de betaling te laten gebeuren bij afhaling. Zolang de klant niet in de winkel komt om de betaling uit te voeren. Met een draagbare terminal op het ophaalpunt, mag de klant volgens het MB perfect ter plaatse betalen, en wordt dit niet gezien als een verkoop in de winkel. Ook de politie kan dat niet als een verkoop in de winkel beschouwen, aangezien het nergens in het MB of de FAQ’s wordt verboden.
  • Juweliers die ook een optiekzaak hebben, volgen de regels voor de opticiens voor wat hun optiek-activiteit betreft.  Voor de verkoop/reparatie van juwelen en uurwerken moeten zij bovenstaande regels volgen.